2011/09/16

Matchanalys AZ Alkmaar – Malmö FF (EL)

Magplask i Alkmaar
MFF började tillställningen ganska bra, åtminstone de första 15 minuterna. Sen inser Alkmaars tränare Verbeek att MFF skärmar av Rasmus Elm med Ranegie och Daniel Larsson. Detta skapar problem i deras uppspelsfas. Verbeek lyfter upp vänsterbacken som mittfältare för att skapa ytterliggare ett passningsalternativ. Helt plötsligt är en spelare alltid spelbar i Alkmaar och man passar runt bollen tills Elm är spelbar. Sedan kommer Alkmaar igång och MFF står lite med munnen öppen och tungan hängandes utanför.

Alkmaars effektivitet krossar MFF
I den 20:e minuten rensar Hamad undan bollen efter ett Alkmaaranfall rakt på en motståndarspelare som passar in den mot straffområdet igen och tillslut hamnar bollen hos Altidore som drar till ett skott med högern som går mellan Pekalskis ben rakt upp i Dahlins vänstra kryss. I den 30:e minuten får AZ’s högerytter Beerens en låg krossboll efter en omställning från ett MFF anfall ute mot hörnflaggan. Han utmanar Ricardinho vid straffområdesgränsen och går till vänster Ricardinho som ser ut att ha balansen på fel ben. Ricardinho sträcker ganska klumpigt ut sitt högerben och trippar Beerens. Fällningen sker nästan på straffområdeslinjen men domaren väljer att döma straff. Straffen prickskjuter Elm rakt upp i nättaket till höger om Dahlin.

I den 38:e minuten kommer ännu ett inlägg från AZ’s högerkant genom Beerens som Pontus Jansson lite olyckligt nickar rakt ut i straffområdet till Maher som drar på ett skott som tar på en täckande Daniel Andersson vilket ändrar bollens riktning och Dahlin är chanslös. De sista minutrarna av första halvlek spelar MFF i koma och verkar bara vilja spela av halvleken vilket man kan förstå. Halvtidsresultat: 0–3.

Ibland gör det ont att se på fotboll
Andra halvlek börjar som den andra slutade. I den 49:e minuten anfaller MFF med Wilton som bollförare och precis när hela laget är på väg upp förlorar han bollen till Elm som brytpassar bollen till vänsteryttern Holman som direkt störtar mot mål. MFF har kort med folk hem och Holman avancerar nästan hela vägen in till straffområdet ostört innan han sätter den i nätet. För mig gjorde det ont att se MFF spela, det värkte hela vägen in i mitt hjärta. Man kunde se att rent mentalt var spelarna så nertryckta man kan bli under en fotbollsmatch. Som tur var så tyckte AZ att det räckte med förnedring och gjorde några byten och spelade i stort sett av matchen. MFF lyckades få till en straff genom Daniel Larsson som han själv förvaltade. På det stora hela så var denna match ett enda stort mörker.

Verbeek lärde Norling en läxa
Personligen känner jag mig besviken över att Norling inte kan få spelarna mer taggade inför en europamatch i Europa League. Det såg ungefär lika lojt ut som mot Gefle. Ingen förtog sig i onödan och man stod mest och tittade på. Verbeek lärde Norling en riktigt läxa när han enkelt manövrerade bort Norlings försök att skärma av Elm. Verbeek gick ner på en trebacklinje vilket jag tror var starkt bidragande till att AZ vann matchen. Moralen i laget verkar för närvarande vara beklämmande låg och framför allt verkar spelarna oinspirerade. Har spelarna inget förtroende för Norling?

MFF från 2010/2011 är nu helt borta
Den årgång av MFF jag har älskat mest av alla sen jag började följa MFF var den årgång som gav mig gåshud under förra säsongen. MFF spelade en sprudlande fotboll med kortpassningsspel, få touch, högt bolltempo, fina kombinationer i anfallsspelet som dyrkade upp motståndarförsvaren. Det var inspirerade spelare vars individuella prestationer kunde avgöra matcher som stod och vägde. MFF hade mod, man vågade passa en medspelare med en spelare i ryggen. Allt detta känns borta idag och nu spelar vi ungefär som alla andra lag i Allsvenskan. Jag saknar ibland Pep som kunde ge spelarna en verbal avhyvling i halvtid vilket resulterade i att de kom ut som elva hungriga lejon till andra halvlek. I dagsläget känns det mer som att de kommer ut som elva chihuahuor.