2011/10/11

Inför Malmö FF - BK Häcken (AS)

Ingen Ranégie mot Häcken
Mot Häcken får MFF klara sig utan Mathias Ranégie, som inte får spela eftersom detta var ett krav från Häcken när MFF köpte honom, vilket är fullt förståeligt. Inte nog med detta utan Jeffrey, Durmaz och Hamad saknas också då de är avstängda. Det lutar väl åt att Dardan får spela med Agon eller Alex Nilsson på topp men det är lite svårt att förutse. Det verkar som att Norling kommer att rotera friskt nu när vi ska spela tre matcher på fem dagar.

Tyvärr går detta ut över U-19 slutspelet som spelas samtidigt där spelare som Alex Nilsson och Simon Kroon ingår men de får nog förbereda sig på spel med A-laget nu. Min teori är att MFF kommer försöka "toppa" laget mot Djurgården och Metalist i Europa League. Mot Syrianska och Häcken kommer de spelare som inte spelat så mycket tidigare få chansen.

En bra säsong för Häcken
Häcken har haft en bra säsong men har nu tappat två av sina absolut mest tongivande spelare i John Chibuike som gick till Rosenborg och Mathias Ranégie som gick till Malmö FF. Trots detta har man vunnit sina två senaste matcher mot Norrköping och Trelleborg. Man har en bra ersättare i anfallet till Ranégie i Dioh Williams och Majeed Waris. Häckens offensiva spel har till stor del förlitat sig på djupledsspelet mot Ranégie men man har även en vass ytter i René Makondele som gjort 8 mål och hela 10 assist. Häcken har även köpt hem Andres Vasquez som blev känd för sitt konstmål mot Örebro när han spelade för IFK Göteborg.

Häcken spelar oftast ett 4-2-3-1 system där speedkulan Majeed Waris, som sägs vara ännu snabbare än Daniel Larsson, samt Dioh Williams har spelat i den ensamma anfallsrollen. Mot MFF lär Williams spela då Waris är borta. På det defensiva innermittfältet spelar normalt Chatto och Bjurström men troligtvis är Bjurström också borta. Vidare har vi Makondele till vänster, Vasquez centralt och troligtvis Henriksson till höger.

Hur vinner MFF
Spelet blir lätt centrerat mot lag som spelar 4-2-3-1 så jag tycker MFF måste utnyttja kantspelet än en gång och försöka komma runt sin spelare för att skapa överlägen. Extra viktigt är det nu när Ranégie inte är med att anfallarna tar sina djupledslöpningar och gör sig spelbara, alltså mycket rörelse. Likaså är det viktigt att försöka få till spelvändningar så att Häcken får löpa mycket och göra stora förflyttningar som kan göra att de tappar sina positioner. Spelar Majeed Waris måste man ha koll på honom då han är etremt snabb både med och utan boll men troligtvis är han skadad. Likaså måste Ulrich, eller vem som nu spelar högerback, ligga tätt på Makondele så han inte får för mycket utrymme.

2 kommentarer: