2011/09/15

Inför AZ Alkmaar – Malmö FF (EL)

Äntligen europaspel
Nu ska äntligen första matchen spelas i Europa League och som MFF har väntat på det här. I första bortamatchen står holländska AZ Alkmaar för motståndet med svenskarna Pontus Wernblom och Rasmus Elm i laget. Både Wernblom och Elm är startspelare i Alkmaar men framförallt Elm har behövt tid att acklimatisera sig och det är först den här säsongen han verkar blomma. Rasmus Elm är en nyckelspelare på innermittfältet i Alkmaar där han spelar bredvid den tidigare nämnde Wernblom. Elm står för kreativiteten och framspelningar. Wernblom står för det defensiva ansvaret men är även en farlig huvudspelare i offensiven.

Spelsystem
Alkmaar spelar ett 4-2-3-1 system vanligtvis med Altidore ensam på topp och när man anfaller går laget mer över till ett 4-3-3 system. Alkmaar har inför årets säsong tappat sin bäste målskytt Kolbeinn Sigthorsson till Ajax. Sigthorsson har man ersatt med amerikanen Jozy Altidore som tidigare varit ägd av Villareal men som de senaste säsongerna varit utlånad till Xerez, Hull och Buraspor. På det offensiva mittfältet har man roterat mycket och en del matcher har man spelat med Benschop – Martens – Holman men i den senaste matchen spelade tränaren Verbeek trion Beerens-Maher-Guomón framför Wernblom och Elm. Vi får se hur allvarligt de tar på MFF. Det som verkar säkert är att Martens inte kommer spela pga skada.

Vad måste MFF se upp med
Självklart ska inte Rasmus Elm få hur mycket tid på sig som helst med bollen och absolut inte vid omställningslägen. Elm har en fantastisk passningsfot och man måste eliminera detta vapen så mycket som det bara är möjligt. Högeryttern Beerens gjorde en bra säsong förra året i Herenveen och han måste Ricardinho vara vaksam på. Alkmaar känns som ett lag utan några storstjärnor men tränaren Verbeek verkar ha hittat rätt spelare för att få lagarbetet att fungera. Altidore är en annan spelare som MFF får se upp med. Den senaste ligamatchen AZ spelade var i helgen och den vann man med 4-0 mot Vitesse efter två nickmål av Wernblom och ett på straff av Elm. En straff som Wernblom ordnade.

Hur kommer MFF agera
Jag tror Rikard Norling har fick sig en liten tankeställare efter bortamatchen mot Zagreb. Man kommer nog inte spela lika optimistiskt som man försökte göra i Zagreb utan troligtvis lite mer cyniskt. Jag tror inte Norling kommer att spela en defensiv fotboll med alla spelare på rätt sida om bollen men troligtvis att man inte tar för stora risker när man väl går på offensiven. Likaså tror jag att man måste acceptera att i europaspelet så kan man inte spela sig ur alla situationer utan ibland måste man lyfta upp bollen eller kanske rent av rensa undan den. Det positiva med Ranegie i laget är att man nu kan lyfta långt på honom om vi är tillbakapressade och får då tid att lyfta upp laget. Jag tror också att det kan vara skönt för Daniel Larsson med den avlastning Ranegie kommer att innebära för honom.

AZ Alkmaar - Vitesse 4-0



3 kommentarer:

  1. Jävligt bra skrivet! Dessutom med en snygg layout, väldigt viktigt för att man ska orka läsa.

    SvaraRadera
  2. Mycket bra!
    Trevlig och välskriven blogg.

    SvaraRadera
  3. Tackar så mycket, det värmer.

    SvaraRadera