2011/09/07

Inför Gefle IF - Malmö FF (AS)

Är förbannelsen bruten?
Att MFF har haft svårt för Gefle på Strömvallen är vida känt. Att MFF har haft problem med bortaspelet på konstgräs är också vida känt. Under guldåret ifjol bröts förhoppningsvis denna förbannelse då MFF vann med 3-1 på Strömvallen. Trots att matchen mot Gefle ser ut som en av de mindre svåra på pappret så är det en av årets svåraste bortamatcher. Rikard Norling väljer att spara Jiloan Hamad, Pontus Jansson och Ivo Pekalski inför denna match på grund av det hektiska matchandet under september. Det mest intressanta är hur Norling kommer komponera innermittfältet. Wilton är i Brasilien och Norling har att välja mellan Amin Nazari, Miljan Mutavdzic och Jeffrey Aubynn.

Nyckeln till seger
Gefle spelar kompakt och bjuder inte på någonting vilket innebär att när man får chanserna så måste man göra mål för det blir inte så många per match. Nyckeln är såklart att få ett mål så snabbt som möjligt eller åtminstone göra första målet vilket tvingar Gefle att flytta upp positionerna och blotta sig. Samtidigt måste man ha tålamod i sitt spel så man inte bjuder på en kontring som kan straffa sig. Det som inte får hända är att Gefle gör första målet för då blir det mycket svårt. Gefle har haft en väldigt djup formsvacka och har på de senaste åtta matcherna åkt på hela sju förluster. I den senaste matchen mot Häcken fick man med sig oavgjort.

Matcherna i matchen
Jag tror att nyckeln mot ett lag som Gefle är att utnyttja kantspelet och den snabbhet MFF har här. Kan Miiko Albornoz och Jimmy Durmaz slå sina gubbar på kanterna så skapar man direkt ett överläge vilket skapar oreda i försvarsorganisationen. En annan viktig faktor är att hålla ett högt bolltempo och försöka spela mycket på one touch. Inför denna matchen har MFF fått en spelartyp man tidigare saknat i laget. Mathias Ranegie ger MFF det hot man tidigare saknat i luften och framförallt den tyngd man saknat tidigare i anfallet. Jag förutsätter att Norling spelar Ranegie från start bredvid Daniel "Lillen" Larsson.

Att se upp med
Bäst i Gefle i år har Mikael Dahlberg varit. Dahlberg verkar nu ha lagt några tunga år bakom sig i Djurgården och fått igång målskyttet i den lite lugnare tillvaron i Gefle. I år har han hittills mäktat med sju mål och är med detta bästa målskytt i Gefle. Dahlbergs anfallskamrat Jakob Orlov är en annan spelare att se upp med och han har gjort sex mål i år. På mittfältet är det främst Jonas Lantto som spelar  högerytter som är farlig. Lantto har i år spelat fram till åtta mål och ligger totalt tvåa i den totala Allsvenska målpassningsligan bakom Wanderson.

Favorit i repris?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar