2011/09/11

Inför IFK Göteborg – Malmö FF (AS)

Årets klassikermöte
Årets matcher enligt mig själv är mötena mot IFK Göteborg. Sveriges två största klubbar historiskt sett är ett klassiskt möte man inte vill missa. Det handlar om mer än att bara vinna en fotbollsmatch, det handlar om ära och prestige. IFK Göteborgs säsong började uselt minst sagt med fyra raka förluster. Det ropades på Jonas Olssons avgång och hade det inte varit för segern mot Kalmar i femte omgången tror jag man hade haft en annan tränare på bänken i dagsläget. Göteborg har spelat upp sig efterhand och intar nu en sjätte plats i Allsvenskan.

Göteborg har tappat slagkraft
Göteborg har tappat slagkraft under seriens gång. Ragnar Sigurdsson har lämnat för FCK och Sebastian Eriksson åkte på en korsbandsskada borta mot Elfsborg. Trots detta lyckades Sebastian och IFK få till ett låneavtal där han lånas ut till Cagliari fram till sommaren 2012. Cagliari har dessutom en köpoption på Sebastian i detta låneavtal. IFK hann hämta in en spelare under augusti och det var Emil Salomonsson från Halmstad BK. Salomonsson kan spela högerback såväl som högerytter. Göteborg har även fått högerbacken Adam Johansson avstängd i tre matcher då han skrikit olämpliga ord åt domaren i matchen mot Elfsborg. Tre matchers avstängning känns horribelt minst sagt när en spelare som Augustsson kan armbåga ner spelare match efter match utan åtgärd.

Vem ska vi se upp med
Svaret på denna fråga vet nog alla vid det här laget, Tobias Hysén är den spelare som år efter år levererar mål i Allsvenskan. I år har Tobias gjort 15 mål på 22 matcher vilket får ses som mycket bra. Hyséns styrka ligger framför allt i hans djupledsspel och detta kombinerat med hans snabbhet gör honom svårkontrollerad för backlinjen. Stefan Selakovic är målpassningskungen i IFK med sina 6 målgivande passningar.  Bakom Hysén är det ganska tomt men Hannes Stiller är näst bäste målskytt med 4 mål. En bollskicklig spelare är Elmar Bjarnason men både han och Jakob Johansson är avstängda. Den sista spelaren man måste höja ett varningens finger för är Robin Söder. Dock verkar det som Söder inte får det att fungera i IFK men alla vet vilket enorm potential han besitter.

Hur vinner vi
Jag tror att nyckeln i den här matchen är att förhindra att Tobias Hysén får rätt bollar att jobba med. Detta gör man dels genom att sätta hög press på Selakovic men även Haglund på mittfältet. Efter att Sigurdsson lämnade så tycker jag inte Göteborg har ett mittbackslås som håller för ett topplag. Vi måste använda Daniel Larssons djupledsspel och Mathias Ranegies styrka i luften för att såra Göteborg. Jag tror att som så många gånger förut så blir vårt kantspel mycket viktigt. Till den här matchen kommer inte Norling att spara på krutet utan jag tror man spela trion Pontus Jansson, Jiloan Hamad och Ivo Pekalski från start vilket kommer lyfta laget avsevärt. Wilton är även tillbaka i truppeN och jag tror han tar plats centralt med Pekalski.


Sköna minnen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar